Kerkstraat 30 | 8471 CH Wolvega | Tel/Fax 0561 613420
Tjibbe Boringa - Wina van Putten van Hemmen

Bedaanpassingen

Veel bedden zijn niet geschikt om op te bevallen. Ze zijn te laag, of het matras is te zacht. Deze bedden moeten dan verhoogd worden met, bij de thuiszorgwinkel te lenen, "klossen". Deze zijn hier speciaal voor bedoelt. Eigen creaties zijn ook goed als ze maar stevig zijn. Een richtlijn is ongeveer 70 à 80 cm tot de bovenkant van het matras, maar als het bed met de klossen dit niet haalt, ga dan niet zelf nog extra verhogers aanbrengen, want dit komt de stevigheid niet ten goede.
Wij zijn niet heel streng wat betreft de hoogte, want wij zijn zelf niet zo groot... Ook moet jij er een beetje makkelijk in en uit kunnen komen terwijl je aan het bevallen bent of erna. Hier is een plastic opstapje heel geschikt voor.
Het is tegenwoordig eigenlijk een vereiste, om de bevalling beneden te plannen in het geval van een complicatie waarbij je niet meer zelf kunt traplopen.
Je kunt een in hoogte verstelbaar bed huren van de thuiszorg De Friese Wouden (deze kun je via internet bestellen en sommige verzekeringen vergoeden de huur), maar een eigen bed is ook goed, mits het matras maar goed is, dus stevig. Via www.medipoint.nl en www.welzorg.nl zijn er bedden te lenen. Ook een tweepersoonsbed is geen bezwaar. Voor een éénpersoonsbed geldt, dat wij er aan 3 kanten omheen moeten kunnen en een tweepersoonsbed aan 2 kanten.
Als je klossen leent van de thuiszorg, of een bed huurt, dan krijg je er ook een ruggensteun bij.
De thuiszorgwinkel is gevestigd bij "Dantuma medische hulpmiddelen" in Heerenveen, schuin tegenover het ziekenhuis.

Vaak krijgen wij de vraag, wanneer het de beste tijd is om een matrasbeschermer op het bed te doen, in het geval de vliezen zouden breken. Dit is altijd een moeilijk te beantwoorden vraag, want je weet nooit of en wanneer dat zal gebeuren. Het is natuurlijk zo, dat hoe dichter je bij de uitgerekende datum komt, hoe groter de kans is dat de bevalling met het breken van de vliezen begint. Het hangt dus een beetje van jouw eigen gevoel af. Zo'n plastic ding is natuurlijk niet erg comfortabel, maar je kunt hem waarschijnlijk het beste onder de molton en onderlaken leggen. Of in je nachtkastje en er snel onder doen als je het voelt gebeuren, maar dan kan het zijn, dat je te laat bent...