Kerkstraat 30 | 8471 CH Wolvega | Tel/Fax 0561 613420
Tjibbe Boringa - Wina van Putten van Hemmen

Bel adviezen

Over het algemeen geldt dat, als er op enig moment van de zwangerschap iets gebeurt, wat je niet vertrouwt, je ons moet bellen voor overleg. Blijf er niet mee rond lopen!( ook hiervoor is het dienstnummer 06-50601750 bedoeld!).
Tot de dag dat je 37 weken zwanger bent, is de baby nog prematuur,en "mag" de bevalling nog niet. Kondigt de baby zich wel aan, dan moet je ons altijd bellen, want dan moet je naar het ziekenhuis.
Nadat je 37 weken bent, gaan we er van uit, dat de baby "klaar" is en willen we graag, dat je ons bij de volgende verschijnselen belt:

  • krachtige weeën à 3-4 minuten. Een goede ontsluitingswee duurt een kleine minuut en wordt steeds krachtiger en komt steeds sneller. Vaak begint dit met bijvoorbeeld ieder kwartier en bouwt zich op. En wee doet helaas pijn, vooral in de onderbuik en onderrug. Dit komt, doordat de baarmoedermond open "getrokken" moet worden.
  • gebroken vliezen. Als de vliezen breken komt het vruchtwater naar buiten. Soms gebeurt dit voordat je lichaam aan weeën toe is. Het kan dan heel lang duren voordat deze ontstaan. Je krijgt hierdoor het gevaar van infectie, waardoor je dit thuis de eerste 24 uur kunt afwachten, maar daarna moet de gynaecoloog het overnemen. Gebeurt dit 's nachts en je hebt nog geen goede weeën, dan hoef je ons daar niet direct over te bellen, maar wel de volgende ochtend. Als we tijdens de zwangerschapscontroles gezegd hebben, dat de baby nog niet goed is ingedaald, dan willen we wel 's nachts gebeld worden. Ook als de kleur van het vruchtwater groen van kleur is (even een wit maandverbandje dragen) willen we graag dat je belt. Dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept en kan dit soms een teken van problemen zijn.
  • ruim bloedverlies. Als de slijmprop loskomt, gaat dit vaak met wat bloedverlies gepaard, daarom wordt het ook wel de bloedprop genoemd. Niet iedereen merkt het verlies van de slijmprop. Het kan ook op toilet of in de douche gebeuren. Meestal is het een slijmerige afscheiding, die wel dagen kan aanduren. Soms verlies je de slijmprop al weken voordat de uiteindelijke bevalling zich aandient. Ook de ontsluitingsweeën geven wat bloedverlies en soms is het vruchtwater wat rozig van kleur, omdat er wat bloed in zit. Dit is dus allemaal normaal, maar is het bloedverlies in jouw ogen te veel, bel dan even voor overleg!

Als de uitgerekende datum dichterbij komt, bespreken we deze zaken nog nader tijdens één van de zwangerschapscontroles.

Heb je ons gebeld, omdat de baby zich lijkt aan te kondigen, dan komt degene van ons die dienst heeft naar je toe en zal de conditie van jou en de baby controleren. Ook gaan we d.m.v. een inwendig onderzoek na, hoe het met de baarmoedermond staat en of er al ontsluiting is. Samen met jullie wordt dan het verdere beleid bepaald. Meestal betekent dit, dat wij nog even weggaan als het nog een tijdje lijkt te gaan duren en jullie het samen nog goed aankunnen. Maar als jullie al wel behoefte hebben aan onze aanwezigheid, dan blijven we, of schakelen al vast de kraamzorg in.