Kerkstraat 30 | 8471 CH Wolvega | Tel/Fax 0561 613420
Tjibbe Boringa - Wina van Putten van Hemmen

Herinneringsverhalen

Op deze pagina vertellen moeders hun herinneringen aan hun bevalling in onze praktijk.

Voor de maand juli is aan de beurt, Wina haar eerste thuisbevalling, zoals zij het zich herinnert:

20 jaar Verloskunde Weststellingwerf! Ongelofelijk, wat gaat de tijd snel...
Mijn allereerste thuisbevalling staat me nog helder voor de geest. Op een mooie zomerse dag in juni 1997 nam ik de dienst over van Tjibbe. Hij vertelde mij, dat Tineke (Hoekstra) al een tijdje weeën had en mogelijk ging bevallen.Direct steeg de adrenaline in mijn bloed: "dan moet ik daar zo snel mogelijk naar toe!".
Gelukkig had ik Tineke al een paar keer ontmoet op het spreekuur en was ik ook al eens langs haar huis gereden, zodat ik wist waar ik moest zijn. Ze woonde in een klein boerderijtje en had zelf een aantal schapen; ze was boerin in hart en nieren en leek altijd vrolijk te zijn.
En inderdaad zag het er naar uit, dat ze ging bevallen; de weeën volgden elkaar regelmatig op en Tineke kon ze goed opvangen. Ik ging mijn spulletjes klaar leggen en op een gegeven moment zei ze : "oeh, et warkt, et warkt!"; daarmee gaf ze aan, dat ze persdrang kreeg. Zelf ook een boerendochter, begreep ik wat ze daarmee bedoelde en mocht ze meepersen. Tien minuten later was er een prachtige, gezonde baby geboren, die lekker huilde en mooi roze kleurde en ook de placenta volgde zonder problemen.
Wat een feest! Een jongetje, Jacob. Zijn beide zusjes waren trots en vertederd, toen ze hem zagen. En ik was heel trots op mijn eerste thuisbevalling, die zonder enige complicatie verliep en had het gevoel, dat ik echt het goede beroep had gekozen.
Wat leuk, om 20 jaar later Tineke weer te ontmoeten, deze keer op de praktijk en samen met haar herinneringen op te halen, foto's te bekijken en te zien hoe dit kleine baby'tje zich heeft ontwikkeld tot een mooie, sterke jongeman, die bijna zelfstandig het boerenbedrijf van zijn ouders kan runnen. Tineke is nog steeds een sterke vrouw, geweldige moeder en niet te vergeten, boerin in hart en nieren!

 

Wij willen graag iedere maand een ander herinneringsverhaal plaatsen. Lijkt het jou leuk, dat wij jouw verhaal opnemen in deze reeks? Stuur ons dan een mail (liefst met foto, maar niet verplicht) naar vk-wolvega@live.nl.